Kerststol, kerstbrood

Recept Kerststol, kerstbrood

Recept voor kerststol. Leuk om zelf te maken, lekker om te eten, en lang houdbaar.

 

 

Ingrediënten

  • 500 gram kristalbloem
  • 1,5 pakje bakpoeder
  • 200 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • paar druppels amandelaroma
  • paar druppels citroenaroma
  • scheut (je) rum
  • 2 eieren
  • eetlepel olijfolie
  • 125 gr boter in dobbelsteentjes
  • 250 gr magere kwark
  • 125 gr rozijnen
  • 100 gr krenten
  • 40 gr oranjesnippers
  • 125 gr grof gemalen amandelen
  • 6 stuk abrikozen in stukjes
  • 35 gram gesmolten boter
  • poedersuiker

Bakinformatie

Gebruik een ingevette vorm, bv een cake vorm of een pyrex ovenschaal. Onder in de oven, voorverwarmd op 100 graden. Dan 5 kwartier op 150 graden. Steek er dan een breinaald in, deze moet er droog uit komen, anders nog 1 kwartier op 175 graden.

Bereidingswijze

Zeef de kristalbloem en het bakpoeder in een grote pan. Maak in het midden een kuiltje en doe daar de suiker, het zout, amandelaroma, citroenaroma, een scheutje rum, 2 eieren en een eetlepel olijfolie in. Vermeng dit met wat van het meel tot een papje en doe daarop de boter, de kwark, de rozijnen en krenten, de oranjesnippers, de amandelen en de abrikozen. Dit vanaf de rand naar binnen toe mengen en kneden, niet te lang, tot het een goed gemengd deeg is. De zeef met bloem bij de hand houden om wat over het deeg te strooien als het te plakkerig wordt (tot 100 gr).  Na het bakken ongeveer 35 gram boter smelten en over de uit de oven gehaalde stol kwasten, dan poedersuiker er op strooien.