Appeltaart Gordon Ramsay

Recept appeltaart Gordon Ramsay

Recept appeltaart Gordon Ramsay maken

Recept voor de enige echte appeltaart van Gordon Ramsay.

 

 

 

 

 

Ingrediënten

  • 1 kilo goudrenetten (5 à 6)
  • 50 gram suiker
  • 30 gram boter, plus extra voor het invetten
  • 2 rijpe handappels (Braeburn of Cox)
  • sap van 1 citroen
  • 225 gram volkorenmeel
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • 175 gram donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 groot ei, licht losgeklopt
  • 50 ml lichte olijfolie
  • 2 eetlepels abrikozenjam, voor het bestrijken

Bakinformatie

Temperatuur oven - 170 graden
Baktijd - 2 x 30 minuten
Nodig - Springvorm 22 cm, ingevet met restje boter

Voorbereiding

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Leg de plakjes in een pan en voeg 50 gram suiker en 30 gram boter toe. Kook op een hoog vuur in 10 tot 15 minuten tot moes en laat dit afkoelen. Dit is nu ongeveer 475 gram moes.

Bereiding

Schil de handappels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes. Leg in een kom en giet het grootste deel van het citroensap en een scheutje water erover. Meng meel, bakpoeder, zuiveringszout, ¼ theelepel fijn zeezout, 175 gram basterdsuiker, de kaneel, gemberpoeder, kruidnagels en nootmuskaat in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het ei in, de olijfolie en de appelmoes. Spatel dit door het meel tot alles is gemengd.

Doe het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de taart 30 minuten in de oven; in het midden voelt hij dan een beetje stevig aan. Leg in snel tempo de plakjes appel in steeds kleiner wordende cirkels boven op de taart en laat daarbij het buitenste randje vrij. Bestrijk de plakjes met wat citroensap en zet de taart nog eens 30-35 minuten in de oven.

Laat de taart iets afkoelen voordat u de springvorm opent op een rooster. Verwarm de jam met 1-2 eetlepels water en roer tot een gladde saus. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de jam.